ابرکیها از عدم حمایت مسئولان ایرانی گله میکنند
پیامرسانهای بومی حمایت نمیشوند
«ابرک»، پیامرسان ایرانی که این روزها در رقابت با بیسفون پر سر و صدا، آرام و قدم به قدم در حال پیدا کردن جای پا در بین میلیونها کاربر ایرانی است.
ابرک هم یک شبکه اجتماعی است و هم یک اپلیکیشن پیامرسان. یعنی مخاطب هم میتواند در تایم لاین عمومیاش پستهایش را با دیگران به اشتراک بگذارد و هم در بخش پیامرسانی به چت خصوصی با دوستان و آشنایان بهصورت گروهی یا تکی بپردازد؛ که از این نظر میتوان گفت شباهتهایی به اپلیکیشن لاین دارد. این اپلیکیشن توسط ۳ دانشجو در قالبی شبیه به استارتاپها راهاندازی شده و توسط آنها اداره میشود. سعید راستی، وحید موحدی و امید علیزاده سازندگان این اپلیکیشن ایرانی هستند. امید علیزاده به نمایندگی از این تیم گفتگویی با ما داشته است که در ادامه میخوانید.
توضیحی مختصر در مورد این پیامرسان به خوانندگان ما میدهید؟
ابرک یک برنامه پیامرسان موبایلی است که میتوان عملکرد آن را ترکیبی از اینستاگرام و تلگرام دانست. ایده اولیه ابرک حدود دو سال و نیم پیش شکل گرفت درست موقعی که اینترنت موبایل بهتازگی در کشور ما راه افتاده بود و ارسال پیامک بسیار رایج بود؛ بنابراین سعی کردیم اپلیکیشنی را تهیه کنیم که مردم بتوانند گنجینهای از پیامکها را داشته باشند اما به دلیل مشکلات مالی مدتی فعالیت نکردیم و دوباره یک سال و نیم پیش با یک تیم قویتر کار را شروع کردیم و به اینجا رسیدیم.
برای فعالسازی ابرک کاربر مثل تمام نمونههای مشابه باید از طریق شماره تلفن و دریافت کد پیامکی اقدام کند اما اگر تمایلی به استفاده از پیامرسان نداشت میتواند صرفاً بهصورت مهمان وارد اپ شود و در تایم لاین عمومی اپ فعالیت کند. درخصوص شبکه اجتماعی ابرک؛ جایی که پس از ثبت پروفایل میتوانید در مورد موضوعات مختلف استتوس بگذارید؛ لایک کنید، نظر بنویسید، موارد جالب را مستقیماً به اشتراک گذاشته و دوستان جدید بیابید. تایم لاین ابرک یک تایم لاین عمومی است، بدین معنی که همگان میتوانند پستهای شما را در آن ببینند.
لابهلای پستهای کاربران موارد بسیار جالبی پیدا میشوند که میتوانید آنها را در اپلیکیشنهای دیگر به اشتراک گذاشته و حتی در قسمت بایگانی ابرک ذخیره کنید؛ قابلیتی منحصربهفرد که در کمتر نمونه مشابه خارجی دیدهایم.
تعداد کاربران فعلی پیام رسان ابرک چقدر است؟
ابرک یک سال پیش در لایک آیت منتشر شده بود که حدود ۱۲۵ هزار کاربر عضو گرفت اما از ۳ ماه پیش که به کافه بازار آمد تعداد کاربران تا به امروز نزدیک به ۴۲۰ هزار رسیده است.
در حال حاضر تلگرام سهم بسیار بالایی از بازار ایران را در بین پیامرسانها دارد. برای رقابت با این نرمافزارها چه برنامهای دارید؟ اصلاً از نظر تیم سازنده ابرک، قابلیت رقابت با تلگرام و واتساپ در ایران وجود دارد؟
در این مورد دو رویکرد وجود دارد، یکی اینکه اصلاً رقابت با این اپلیکیشنها جزو اهداف ما است یا نه؟ و دوم اینکه این رقابت از چه جنس و در چه حوزهای است.
اگر بنا داشته باشیم که رقابتی وجود نداشته باشد این هم امکانپذیر هست چراکه این بازار یعنی بازار شبکههای اجتماعی و پیامرسان یک بازار بزرگ است که هرکس میتواند قسمتی از آن را در اختیار بگیرد. یعنی اگر ابرک نتواند به اندازه تلگرام رشد کند ایرادی ندارد و میتواند سهم خودش را از این بازار بزرگ داشته باشد اما هدف ما مسلماً این نیست. ما هم میخواهیم بالاترین تعداد کاربر را در ایران داشته باشیم و هم در کیفیت با بقیه اپلیکیشنها رقابت کنیم؛ چراکه علاوه بر تعداد کاربر و مسائل مالی که رقابت در آنها میتواند مهم باشد، این دغدغه را هم داریم که دیتا از ایران خارج میشود و چرا ما نباید بتوانیم چنین چیزی را در ایران تولید کنیم و جلوی خروج دیتا را از کشور بگیریم و سوالاتی اینچنینی که سبب میشود بخواهیم در آینده با اپلیکیشنهایی نظیر تلگرام و واتساپ رقابت کنیم.
همچنین برای این کار سعی کردهایم مطالعه بسیاری بر روی پیامرسانهای موجود و نیاز مخاطب داشته باشیم و از سوی دیگر با دانش روز در پی ایجاد اپلیکیشنی باشیم که بتواند سهم خوبی در این بازار بزرگ داشته باشد.
خب بحث بومیسازی پیامرسانها و شبکههای اجتماعی علاوه بر اهدافی که در بالا به آن اشاره کردید میتواند چه هدفی را دنبال کند؟
همانطور که در بالا هم اشاره شد علاوه بر مشکلاتی از قبیل خروج دیتا و … نیازهایی احساس میشود که شاید فقط یک پیامرسان و اپلیکیشن بومی و ایرانی توانایی پاسخ به آن نیازها را داشته باشد. اگر بخواهم شفافتر عنوان کنم بهعنوان مثال نرمافزار لاین در کشورهای ژاپن و کره را در نظر بگیرید. کاربردهایی که این نرمافزار در این کشورها دارد متفاوت است با کاربردی که در کشوری مثل ایران دارد؛ چراکه اپلیکیشن لاین در این کشورها یک اپلیکیشن بومی است و بهطور حتم توانسته سرویسهای بیشتری علاوه بر پیامرسان به آن اضافه کند. بهعنوان مثال در این کشورها مردم از طریق لاین میتوانند سرویسی مثل تاکسیران خودمان را در اختیار داشته باشند یعنی از طریق آن سرویس، تاکسی طلب کنند یا اپلیکیشن ویچت در چین فروشگاه دیجیتالی دارد؛ چیزی شبیه به دیجیکالای خودمان که میتوانند از طریق آن خرید کنند؛ یا مثلاً امروزه بحث انتقال پول از طریق این نرمافزارهای پیامرسان مطرح است.
یعنی این اپلیکیشنها در کشورهای مبدأ و کشورهایی که سرور دارند میتوانند علاوه بر انتقال پیام، سرویسهای دیگری را در اختیار کاربر قرار دهند و هدف ما این است که به چنین جایی برسیم. یعنی سرویسهایی که فقط در ایران میتواند شکل بگیرد. یعنی برخی سرویسها را فقط یک اپلیکیشن ایرانی میتواند در اختیار یک کاربر ایرانی در داخل کشور قرار دهد و ابرک میخواهد و میتواند این اپلیکیشن باشد.
آیا تا به امروز اقدامی از طرف شخص یا نهادی برای سرمایهگذاری در پیام رسان ابرک انجام شده است؟
فعلاً بحثهای مالی ابرک شخصی و صرفاً توسط تیم سازنده آن پیگیری میشود و هیچ سرمایهگذاری از طرف شخص یا نهادی انجام نشده است.
خب با این حساب تا به امروز ابرک هیچ آورده مالی برای این تیم نداشته است. چه برنامهای برای کسب در آمد از این پیام رسان دارید؟
ابرک در حال حاضر دنبال یک سرمایهگذار است و هدف اصلی آن در حال حاضر گسترش تعداد کاربر و حضور آن در بین مخاطبان ایرانی است و فعلاً این نگاه را داریم که شرایط فعلی را بیشتر حالت سرمایهگذاری از طرف تیم ابرک میبینیم تا درآمدزایی برای سازندگان و همکاران آن و این راه طی میشود تا به سطحی برسیم که با تعداد بالای کاربر برنامهای و یا مارکتینگ پلنی برای آن در نظر بگیریم.
بهعنوان مثال برای ابرک سرویسهایی پیشبینی شده است که بتواند در جذب کاربر مؤثر باشد. قرار است با همکاری یکیاز بازیسازهای مطرح ایرانی یک استوری در ابرک طرحریزی شود که بازیهای ایرانی را معرفی کند و در اختیار کاربران قرار دهد و کاربر بتواند با دانلود این بازی از طریق ابرک بهصورت گیم سنتر با دوستان خود رقابت کنند و از این طریق یک راه دسترسی به بازدیدها و آمار این بازی در ابرک داشته باشند و این هیجان و رقابت بازی را افزایش میدهد. خب در این مواقع پیشتیبانی خیلی مهم است و یک اپلیکیشن ایرانی توانایی پشتیبانی در داخل کشور را بیشتر از سایر اپلیکیشنها دارد.
اینها همه میتوانند راههای در آمد باشند اما مسئله اصلی در حال حاضر افزایش تعداد کاربر است. هرچند اینها باید همزمان اتفاق بیفتد یعنی کاربر تفاوت و نیازی را احساس کند و برای رفع آن نیاز و بهخاطر تفاوت این اپلیکیشن با سایر اپلیکیشنها به سراغش بیاید و جذب شود. بهعنوان مثال یکی از ویژگیهای تمایز ابرک با بقیه در این است که در این پیامرسان شما این امکان را دارید که حتی در گروهها هم بتوانید تعیین کنید پیام چه کسانی در گروه برای شما نمایش داده شود و پیام چه کسانی نمایش داده نشود که این حتی در ورژن خارجی پیامرسانها هم وجود ندارد. یعنی جذب و نحوه حفظ مخاطب بسیار مهم است.
ابرک در رقابت با اپلیکشین های ایرانی چه جایگاهی دارد؟
در حال حاضر فقط بیسفون است که میتوانیم در بین اپلیکیشنهای ایرانی از رقابت با آن در بازار ایران سخن بگوییم. باید اذعان کرد به لحاظ تعداد کاربر بیسفون وضعیت بهتری دارد چراکه هم قبلتر از ما شروع به کار کرده است و هم سرمایهگذاری خوبی بر روی آن صورت گرفته است.
از لحاظ تعداد کاربر فکر میکنم بیسفون دو برابر ابرک، کاربر دارد اما به لحاظ فنی میتوانیم ادعا کنیم حداقل هم سطح هستیم و شاید در برخی موارد ابرک را بسیار توانمندتر هم میبینیم. مشکل اصلی بازاریابی و مشکلات مالی است.
با توجه به اینکه همواره بحث فیلترینگ تلگرام مطرح بوده و تقویت پیامرسانهای ایرانی جزو سیاستهای مهم در این حوزه عنوان شده آیا تا به امروز حمایتی از این تیم صورت گرفته است یا نه؟
متاسفانه فقط یک بار تماس گرفته شد و جلسهای برگزار شد حول این موضوعات که ما چه میخواهیم و چه داریم و چه کارهایی میتوانیم انجام دهیم که آن هم بهخاطر برخی مسائل لغو شد. بهطورکلی میتوانم بگویم تا به امروز هیچ حمایتی از این اپلیکیشن صورت نگرفته است.
یکی از بحثهای بسیار مهم در این مورد بحث امنیت شبکههای پیامرسان است، با چه تضمینی پیامرسانی مثل ابرک میتواند این اطمینان را به کاربران خود بدهد که امنیت اطلاعاتی کاربران در این اپلیکیشن لحاظ شده و برای سازندگان در اولویت بوده است؟
تمام سعیمان را کردهایم که استانداردهای لازم را رعایت کنیم. در حال حاضر نمیتوانیم ادعا کنیم که جزو امنترینها هستیم؛ اما برنامهریزی کردهایم بعد از چندین آپدیت و چندین ماه دیگر ما هم بتوانیم مردم را به چلنج امنیت بالای ابرک دعوت کنیم. فعلاً ابرک نزدیک به دو ماه است که آپدیتی دریافت نکرده چراکه در حال بازسازی بوده و تیم مربوطه میخواسته امنیت آن را بالا ببرد.
نکته آخر؟
خبر خوب به ابرکیها که یکی از سرویسهای دیگری که قرار است اضافه شود به این اپلیکیشن «همصدا» یا «همآهنگ» یا چیزی شبیه به اینها است که در چتهای خصوصی و گروهی افراد میتوانند همان صدا یا آهنگی را با هم پخش و بهصورت همزمان آن را گوش کنند.